Voor wie is deze summer school?
Je leert op je eigen niveau. Onze ervaren journalistiek professionals hebben een coachende rol en zetten daarbij sterk in op de ontwikkeling en uitwerking van je verhalen. Ze helpen je met de bouwstenen voor een goed verhaal.
Enige ervaring als maker is een pre. Misschien heb je tijdens verschillende stages binnen een relevante opleiding zelfstandig producties gemaakt. Misschien heb je in de tijd daarna al als zelfstandig blogger of als freelancer of in dienst bij een mediaorganisatie het een en ander gepubliceerd. Deze reis is bedoeld voor iedereen die van reizen houdt, een open blik heeft en zich op migratiejournalistiek wil toeleggen.
Je hoeft technisch niet tiptop onderlegd te zijn, maar verwacht ook geen uitgebreide technische bijscholing. Je krijgt indien gewenst een eenvoudige instructie van ons en een praktijkopdracht als je wilt werken met onze AV-apparatuur. De nadruk van de summerschool ligt op de inhoudelijke en creatieve ontwikkeling van je verhaal. Bereid zijn om samen te werken en van elkaar te leren is een absolute voorwaarde!
Wat ga ik leren?
Deze reis is één grote oefening. Je gooit jezelf in het diepe en gaat zwemmen!
Ik kan dit toch ook zelf?
Tuurlijk! Maar deed je het al zelf? De Open Eyes Summerschool geeft je precies dat duwtje in de rug. Jij gaat het gewoon zelf doen, met steun van onze coaches. Extra leuk: Je leert nieuwe mensen kennen, die je inspireren en van wie je ook weer leert. Mensen die van reizen houden en die net als jij geïnteresseerd zijn in migratiejournalistiek.
Hoe word ik begeleid in Palermo?
Er gaan twee betrokken en inhoudelijk zeer sterke coaches mee op reis. Zij begeleiden je door met je te sparren, mee te denken, nieuwe inzichten aan te stippen en ze helpen je met concrete tips. Als er wat is, kun je altijd bij hen terecht. Iedere ochtend houden zij individuele coaching gesprekken waarvoor je kunt intekenen. Ook zijn er gedurende de reis regelmatig redactievergaderingen onder hun leiding waarbij je als groep samen reflecteert en leert van elkaars proces.
Hoe word ik begeleid in Nederland?
In het voortraject stomen Geesje van Haren en IJsbrand van Veelen je klaar. Zij zullen hun buitenlandervaringen met je delen en je helpen bij het ontwikkelen van je verhaalidee en script. Want hoe maak je eigenlijk een script voor een podcast of korte productie? Waar moet je op letten? Hoe bereid je je voor? Hoe doe je je research? Wat moet je minimaal meenemen om optimaal te kunnen werken? Wat zijn de legale valkuilen en wat zijn je rechten als journalist? Hoe vertel je je verhaal? Hoe maak je afspraken met mensen op je bestemming? Deze en andere vragen worden behandeld in de workshops tijdens het voortraject. Er worden bovendien masterclasses gegeven door ervaren creatieve makers en reisjournalisten uit ons netwerk. Dit voortraject bestaat uit drie dagen verdeeld over zes weken.
Het voorbereidingstraject is vooral ter inspiratie. We laten mooie voorbeelden zien van mixed media producties, die we samen analyseren. En we delen veel tips & tricks met je voor produceren in het buitenland en het doen van journalistiek veldwerk. We gaan dieper in op hoe je volwassenen en kinderen met een trauma interviewt en kwetsbare personen ethisch verantwoord in beeld brengt. We hebben het over storybuilding en storytelling. Aan bod komen verder: migratieproblematiek en journalistiek, criminologie en het Europees migratiebeleid in Italië. Ook staan we uitgebreid stil bij de vraag hoe je een publiek vindt voor je eindresultaat en organiseren we speeddates met hoofd- en eindredacteuren van diverse media, zodat je kunt oefenen met het verkopen van je verhaal.
Wat is er zo uniek aan deze reis?
Alles wat je leert breng je direct in de praktijk. En je hebt na afloop echt iets in handen. Je werkt namelijk toe naar een eindproductie die je daadwerkelijk publiceert, op onze eigen online platformen: Small Stream Media en bij Lost in Europe. En wie weet lukt het je ook je onderwerp bij een ander medium te publiceren. Dat staat je vrij en daar steunen we je in elk geval bij door een pitch workshop te organiseren en je te koppelen aan media uit ons netwerk.
Waarom werken we eigenlijk binnen het thema van het migratievraagstuk?
VersPers is, samen met onderzoeksjournalist Sanne Terlingen van het VPRO-radioprogramma Argos, initiator van het internationale project Lost in Europe. Gerenommeerde onderzoeksjournalisten werken binnen dit project samen om 10.000 migrantenkinderen die zijn verdwenen in Europa op te sporen, hun verhalen te registreren en de (criminele) netwerken die ze op hun weg tegenkwamen in kaart te brengen. Meer over Lost in Europe vind je op de projectwebsite.
Gekoppeld aan dit project organiseren we jaarlijks verschillende cursusreizen, omdat we het belangrijk vinden dat dit onderwerp kritisch wordt gevolgd en dat hierover verhalen verteld blijven worden vanuit verschillende prespectieven.
Ik heb nog een vraag, maar hij staat hier niet bij. Wat nu?
Je mag ons altijd een e-mail sturen. We helpen je graag: info@openeyesinstitute.org of vul het terugbelformulier onderaan de pagina in.